Povești și tradiții de Moș Nicolae!!
Salut dragi prieteni !
La mulți ani tuturor celor care poartă numele acestui sfânt! La mulți ani Nicolae , Nicoleta și celor al căror nume derivă din acestea !
Astăzi m-am gândit să vă prezint anumite tradiții, dar și povestea lui Moș Nicolae spusă de bunica mea !
Nu sunt foarte multe tradiții , dar din perspectiva copiilor este una din cele mai importante.
1 )Copii în seara de 5 spre 6 Decembrie își lustruiesc ghetuțele în așteptarea lui Moș Nicolae!
Cu toate că această practică nu este una care să semnifice trecutul religios al Sfântului Nicolae, pentru copiii acestei țări este una dintre cele mai așteptate zile ale anului, deoarece aceștia primesc daruri, care le sunt puse în ghetuțe.
Ghetuțele erau umplute cu dulciuri, dar acum timpurile s-au schimbat și fiecare pune ce poate din punct de vedere financiar.
Nu știu părerea mea acum după ce am devenit adult este că aceste sărbători au un rol foarte important în viața copilului, cu toate că mulți zic că îți minți copilul cu cineva care nu există, contribuie la "bagajul de amintiri frumoase " ale copilăriei.
Drept să vă spun am crezut în Moș Nicolae până prin clasa a 8 a, cu toate că știam că nu există, dar aveam acea speranță care mă făcea să cred și era frumos , pentru că te încărca cu acea energie pozitivă.
2 ) În această zi se fac acele praznice dedicate Sfântului Nicolae.
Nu știu dacă știți, dar în zona mea fiecare familie la căsătorie își alegea un Sfânt pe care să îl prăznuiască în fiecare an pe data atribuită acestuia !
Proaspetele familii alegeau deobicei ca praznic numele bărbatului, dar se făcea și practica " unde se deschide Biblia", iar Sfântul sau Sărbătoarea despre care se vorbea la acea pagină devenea " Praznicul de cununie " ale acelei familii!
De fapt așa se practica la început, pentru că se spunea că acel Sfânt a ales să ocrotească cu înțelegere, copii și bunăstare, apoi oamenii au ales singuri după cum am spus, numele bărbatului sau Nedeea satului.
În această zi se gătește și se invită apropiați pentru a sărbătorii acest praznic, ca un fel de ofrandă spre mulțumire pentru tot ajutorul primit în zile grele.
3) Femeile pregătesc o colivă și se duc la Biserică!
După cum am spus, femeile pregătesc o colivă fie pentru cei vi, spre sănătate și împlinire tuturor dorințelor a celor care poartă acest nume, dar și pentru cei morți spre iertarea păcatelor , odihnă veșnică liniștită!
Această sărbătoare marchează începutul sărbătorilor de iarnă!
4) Dacă ninge în această zi, bătrânii spun că Sfântul Nicolae și-a scuturat barba , iar anul ce vine o să fie unul plin de belșug, iar dacă nu ninge se spune că anul acela v-a fi unul plin de secetă !
Povestea lui Moș Nicolae!
În vremuri străvechi, când tradițiile și obiceiurile se țineau cu sfințenie,într-o cetate mică, trăia un om sărac împreună cu fete sale.
Fetele era frumoase, vrenice, dar asta nu era de ajuns pentru a se mărita, tradiția lor cerea ca acestea să aibă o zestre consistentă ca un băiat să le poată lua de soție!
Omul nostru muncea, dar ce să facă prima dată, fie să pună pe masă? Fie să strângă zestre???
În una din zile a ajuns să muncească pe pământurile acestui om bogat "Nicolae". Acest om era așa de umil încât, nu știa nimeni cine este, deoarece se îmbrăca în țăran și muncea alături de oameni. Din una în altă, omul sărac se apucă de vorbă cu un alt om la fel de sărac:
- Cum merge treaba ?
- Cu ajutorul lui Dumnezeu foarte bine?
- La dumneavoastră?
- La fel și la mine!
- Ai familie?
- Da am sotie și copiii!
- Și eu am, dar uite că mi-a dat Dumnezeu 3 fete, și mă tot chinui să strâng zestre, nu cred că o să reușesc , că sunt bătrân....
- Toate se reușesc, doar să muncești...
- Muncesc, om bun, dar nu știu ce să fac întâi, mâncare sau zestre???
- Așa este !
- Ce bine că am vorbit cu dumneata, parcă mă simt mai bine....
- Așa să fie !
După terminarea lucrului omul plecă spre casă la familie , bucuros că pe munca lui luase bani frumoși pe care îi putea pune la zestre.
Noaptea undeva pe la miezul nopții, omul nostru auzii un zgomot.... . A ieșit să vadă ce este, când deodată cineva a aruncat pe fereastră 3 pungi cu bani și mesajul :" Să îți măriți fetele, pentru că ai un suflet bun!".
Omul a luat banii, a luat zestre la fete și le-a măritat!
Sfântul Nicolae s-a născut într-o familie bogată, dar a fost atras de viața bisericească, iar el este cunoscut pentru ajutoarele care le lăsa săracilor noaptea , pe care le lăsa în interiorul încălțămintei . Făcea asta pentru că oamenii să le găsească ușor, iar de aici a plecat și această tradiție a noastră de a lăsa cadouri în ghetuțe!
Sper că v-a plăcut această prezentare , care țin să spun că mi-a fost spusă de bunica. Fiecare regiune are povestea ei, eu țin să îmi amintesc pe cea spusă de ea , deoarece este cea care mi-a marcat copilăria.
Nu uitați să dați un like paginii " La povești cu bunica Trandafira!".
Comentarii
Trimiteți un comentariu