Roverele care ne-au arătat planeta Marte!Prima parte ( Povestea lui Spirit)

 Salut, dragi prieteni !
Vă mulțumesc pentru toate aprecierile oferite .

Astăzi m-am hotărât să scriu un articol despre Vehiculele care au cercetat planeta Marte. 
Datorită informațiilor foarte stufoase această serie o să se împartă pe mai multe părți,  iar pentru început o să îl prezint pe roverul Spirit. 



Primele informații!

În perioada anilor 2003, nu prea eram atât de dezvoltați din punct de vedere tehnic și nu aveam atât de mult acces la informații, tot ce vedeam mai ales cei de la țară erau 2 programe pe Tv și ce ne mai spuneau rudele de la oraș .

Despre proiectul lansări pe suprafața planetei Marte a unor roboței cu ajutorul cărora să se studieze solul, dar și anumite fenomene climatice am auzi ceva fugitiv și atunci , dar interesul s-a intensificat când  am ajuns la liceu . Acolo am avut acces pentru prima dată la un PC , iar în orele de Informatică citeam cu foarte mare curiozitate despre tot felul de întâmplări despre care auzisem foarte puțin, dar și unele despre care nici nu știam .

Pe atunci nu se dădeau detalii foarte multe , ulterior NASA a pus la dispoziția oamenilor materiale complete și detaliate despre misiunile de le Marte . 

Documentarul complet l-am văzut pe Național Geografic, dar sunt și multe postate acum pe youtube!

Și eu până mi-am clarificat întreaga informație utilă acestui articol, a trebuit să caut mult, informațiile fiind împrăștiate  

Începuturile lansării pe Marte !



Cu toate că nouă ni-sa prezentat Spirit ca fiind primul rover care a intrat în spațiul planetei Marte, cu ceva ani în urmă NASA a mai avut o mică încercare prin mini roverul Sojourner.

Datorită tehnologiei care la acel moment nu era într-un stadiu atât de avansat prin 1996, micul rover nu a fost activ decât 85 de zile . Pozele trimise de acesta nu se găseau decât prin anumite reviste de specialitate,  deoarece accesul la informație era foarte scurt și greoi .


Istoria lansării celor 2 roboței gemeni  în spațiul marțian!



După încercarea din anii 1996 care a fost un real succes, informațiile  strânse de Sojourner au ajutat oamenii de știință NASA să adune multe infirmații dedpre ce îi trebuie unui rover pentru a putea desfășura o misiune de cercetare cu o durată cât mai îndelungată. Cu toate că în principiu NASA dorea o misiune de 90 de zile , o să vedeți că așteptările au fost depășite cu mult .

Scopul misiunii " Mars Exploration  Rover " era găsirea anumitor indicii care puteau să ne  confirme că și pe Marte a fost odată viață   chiar și în stadiul primar .
 
Au întâmpinat multe probleme mai ales cu deschiderea parașutei și a momentului în care cele două rovere  loveau" solul marțian prin acele airbeaguri. 
Prin perseverența oamenilor de știință, aceste detalii au fost rezolvate, dar tot exista o probabilitate ca ceva să nu meargă bine!

NASA a construit  doi roboței gemeni Spirit  și Oportunity. Numele le-a fost alocat printr-un concurs de eseuri din rândul elevilor sponsorizat de NASA.

Misiunea lor era să cerceteze 2 locații diferite ale planetei Marte , care au fost denumire de cercetători din informațiile primte de la sateliți. 

Povestea lui Spirit !

Proiectare, lansare, amartizare, primul contact cu solul marțian!




Spirit a fost proiecta, asamblat și testat în laboratoarele "Jet Propulsion Laboratory ", având o masă a navei de 185kg și o dimensiune asemănătoare cu o mașină de golf.

Racheta propulsor a fost Delta 2( care acum a fost scoasă din uz).

Spirit a fost lansat din Cape  Canaveral Air Force Station  Space Launch Complex, Florida  în data de 10 iunie 2003 spre spațiul marțian , având ca loc de aterizare Craterul Gusev !



După o lansare și o stabilire corectă a navei pe traectoria planetei Marte , urmate de un drum foarte lung, în data de 4 Ianuarie 2004 , Spirit a intrat în atmosfera planetei Marte, iar undeva pe la ora 04:26, sărind de 28 cu ajutorul acelor 4 airbeaguri s-a oprit la aproximativ 250/300 de metrii de la primul impact cu solul marțian .




Spirit a aterizat la 13,4 km de ținta planificată inițial în interiorul craterului Gusev, ajungând în spre "Stația Memorială Columbia ", spațiu care a fost numit pentru a omora cei 7 astronauți uciși când naveta spațială Columbia a luat foc la intrarea în atmosfera  Pământului pe data de 1 februarie 2003.





După ce a făcut contact cu solul marțian , la o oră și jumătate după ce airbagurile s-au dezumflat, Spirit și-a desfăcut panourile solare și a început să transmită informații. 
Țin minte  cum s-au bucurat  cercetătorii când Spirit a livrat primele imagini cu peisajul planetei Marte.



Pe data de 21 Ianuarie , roverul a întâmpinat probleme în subsistemul de memorie flash, apărând erori foarte mari.  Cu toate astea controlerele au reușit să reformateze   memoria pentru a preveni supraîncărcarea  !

Primele investigații!

După repararea acelei erori , Spirit și-a pus în funcțiune instrumentul de abraziune al rocilor , care a  măcina suprafața unei stânci care se numeat Adirondack. Această primă acțiune făcută de Spirit a ajutat oamenii de știință să afle compoziția chimică a solului marțian.


O primă reușită a lui Spirit a inclus vizita la Craterul Bonneville la o distanță de 400m de locul aterizării. Spirit a mers după la bază Columbia Hills, unde a cercetat o bună perioadă de timp rocile și solul, dar și furnizând o mulțime de imagini ale planetei Roșii către Pământ!



Contactul cu "diavolul de praf"!



În 2005 , roverul a început să  meargă spre Husband Hill,  solul fiind atât stâncos,  dar și nisipos pe alocuri . Aici a investigat componența chimică a mai multor roci.
Unde a și descoperit anumite roci vulcanice, care au arătat că aici au avut loc erupții vulcanice violente .

Datorită furtunilor de nisip,  panourile solare ale lui Spirit erau foarte pline de praf .

 În luna Martie 2005 s-a petrecut un fel de "miracol", dar și un fenomen care nu a mai fost văzut . 
Niste vârtejuri de aer , au măturat tot praful de pe panouri . 
La acea vreme Spirit funcționa  la o capacitate de 60 %, iar după trecerea "diavolul de praf", cum au fost numite capacitatea a crescut la 93%, prelungind astfel viata Spiritului .

"Diavolul de praf" erau niște vârtejuri foarte puternice de aer, care măturau" praful planetei Marte.



La 29 Septembrie 2005, Spirit a ajuns în vârful Husbend Hill , care era un fel de câmpie plată. Din acest punct , Spirit a făcut mai multe panorama de 360 de grade ale craterului Gusev.

Prima dovadă că apă a existat pe Marte!

La începutul anului 2006 , rover-ul a fost direcționat câte partea de nord a dealului McCool, unde cercetătorii credeau că Spirit va primii mai multă lumină , astfel operațiunile efectuate de Spirit să continuie și pe timpul iernii marțiene. 

Această călătorie către McCool Hill, s-a dovedit a fi una foarte benefică, dar nu a putut fi dusă la îndeplinire,  deoarece una dintre  roțile frontale ale lui Spirit a cedat . 
Din această cauză Spirit a înaintat trăgând efectiv roata după el , dar asta chiar dacă nu îl ajuta foarte mult și îi îngreuna deplasarea, pentru oamenii de știință a însemnat una dintre descoperirile colosale.

Spirit trăgând  roata după el, lăsa după el un fel de dâră în urma sa. 
Pe această dâră s-au observat particule care străluceau , iar asta i-a determinat pe cercetătorii NASA să analizeze componența acestora . 



O întâmplare negativă a dus la descoperirea acelui praf luminos care era bogat în silice pur .  Silicele găsit ne-a arătat că acolo au fost izvoare cu apă caldă sau cel puțin apă în stare de aburi. Acestea au dus la concluzia că aici se putea dezvolta viața microbiană.

În 2007 controalărele lui Spirit au încărcat software noi , care au generat roverului o serie de acțiuni  autonome, adică dacă o imagine merită să fie trimisă pe Pământ sau să extindă brațul.

Furtunile de praf au pus mari probleme!

În decursul verii din 2007, Spirit a avut parte de multe furtuni de praf care a acoperit panourile, iar funcționarea roverului a fost grav afectată.

În 2008 în timpul iernii marțiene , o furtună a redus drastic producția panoului solar al lui Spirit la un nivel atât de redus încât a fost obligat să folosească bateriile proprii, iar daca bateriile se consumau,  misiunea risca să se încheie .

După atâtea evenimente negative, în 2009 o multitudine de evenimente ajutătoare și-au făcut apariția cum ar fi vântul. În acest mod praful depus pe panoul solar a fost îndepărtat, iar Spirit în ceva timp și-a recăpătat puterea și implicit reluarea misiunii în condiții normale.

A doua descoperire importantă!

În data de 1 Mai 2009  din nefericire în timp ce mergea spre Sud, lângă marginea vestică a platoului Home Plate, roțile lui Spirit au fost blocate într-un sol moale. Cu toate că a încercat să iasă din acel blocaj, acest lucru nu a mai avut răspuns pozitiv.


Cercetătorii NASA au încercat din toate puterile să îl scoată pe Spirit. 
În repetatele încercări NASA  de scostere a roverului, au construit o

machetă pe Pământ cu detaliile blocajului pentru a vedea mai bine ce scheme de eliberare pot folosii, dar fără reușită!

La sfârșitul lunii Ianuarie 2010, după prea multe încercări fără un rezultat pozitiv, Spirit a fost declarat platformă științifică  staționară.

Noua misiune a lui Spirit era să studieze micile oscilații din rotația lui Marte,  pentru a determina natura nucleului planetei - stare solidă sau stare lichidă.
 Pentru  a face această operațiune, Spirit trebuia să fie înclinat  spre nord , astfel putea primi mai mai mult soare , dar din păcate operațiunile de înclinate nu au avut succes.

Aceasta eveniment nefericit ne-a adus din nou în pragul unei descoperiri colosale . 
Când Spirit s-a împotmolit în noroi , cu partea roților din spate, scoarța marțiană s-a surpat, iar acesta a căzut într-un sol mult mai moale decât cel de  la suprafață.



 NASA a declarat că aceasta este dovada clară că planeta Marte este încă umedă, iar apa care favoriza viața a existat cu câteva sute de ani, nu cu miliarde cum se credea. 
Încă nu se știe dacă în adâncimea planetei Marte pot exista forme de viață.

Într-un comunicat recent, NASA a citat  că lichidul din nisipul în care s-a scufundat Spirit , privine din topirea zăpezii care s-a infiltrat în starurile subterane.



Din anumite cercetări reiese că  planeta Marte are fenomene climatice schimbătoare care se produc la o anumită ciclicitate .

După data de 22 Martie 2010, cei care răspundeau de controlul misiunii Spirit,  Jet Propulsion  Laboratory,  nu au mai putut lua legătura cu roverul .

Cu eforturi uriașe , dar și speranțe au trimis 1300 de comenzi spre Spirit,  fără răspuns însă.


Fără stabilirea unui contact, la data de 25 Mai 2011, NASA a declarat încheiate eforturile de recuperare ale Spiritului. 
Cauza probabilă a pierderii oricărui semnal a fost frigul excesiv al iernii marțiene, ceea ce a făcut ca încălzitoarele de supraviețuire să cedeze .




Ce a descoperit Spirit pe scurt


1) Spirit a descoperit multe roci la Bază Columbia Hills, arătând complexitatea geologică a solului marțian. 

2) A surprins un fenomen foarte interesant "Diavolii  de praf", arătând astfel efectele vântului în spațiul marțian.

3) Acel sol marțian strălucitor a format un loc numit Tyrone cu un conținut ridicat de sulf , unde s-a găsit și o urmă de apă.
S-a constat ca acesta ar putea fi un depozit vulcanic care s-a format în jurul acelor orificii sau apa a dizolvat acele minetale în subteranul solului , evapirânduse când au ieșit  spre suprafață  .

4) În platoul numit Home Plate s-au găsit dovezi ale unei erupții vulcanice, arătând trecutul violent al craterului.

5) A dezgropat în timp ce trăgea roata siliciu pur , arătând că  Marte a fost cândva umed, acesta fiind produs de izvoare termale sau guri de abur.

6) Când s-a blocat în acel noroi, a dovedit existența apei în stare lichidă, aceasta provenind din topirea zăpezii . 

7) Datorită dovezilor adunate, ne-a arătat că Marte a fost un loc al schimbărilor climatice extreme, nu locul pustiu și  plin de praf de astăzi !

În concluzie,  Spirit a fost un deschizător al drumului spre cunoașterea misterelor unei planete care nu spunea prea multe.  A fost un pas spre cunoaștere al întregii omeniri .

Cu toate că a fost un simplu vehicul spațial, ne-a arătat o întreagă istorie a planetei Marte în cei 7,73 Km parcurși .

În cei 6 ani, 2 luni și 19 zile , de 25 de ori mai mult decât a fost programat, Spirit prin așa numitele "probleme" întâmpinate cele mai mari descopeiri .

Cu toate că ai fost un simplu rover, nu ți-a lipsit spiritul! 

Respect echipei și tuturor celor care au făcut posibilă existența acestui vehicul!

Nu in cele din urmă ție, Spirit !

Stăm cu gândul că într-o zi oamenii o să poată ajunge pe Marte și o să te reunească cu fratele tău geamăn .

Sper că v-a plăcut acest articol!
M-a impresionat istoria acestor rovere, pe  care am dorit să o împărtășesc cu voi.
Nu uitați să dați un like paginii de facebook a bunicii "La povești cu bunica Trandafira "!

Eu am fost , Cristina!
Pupici !!

Comentarii

  1. Un articol foarte interesant, chiar am invatat cateva chestii foarte utile. Multumesc mult !

    RăspundețiȘtergere
  2. Informații prețioase, mai ales pentru cei pasionați de spațiul cosmic.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am participat la ora de istorie citind articolul tau. Chiar am aflat lucruri interesante.

    RăspundețiȘtergere
  4. Pfffui, ce interesant! Felicitări pentru articol!
    Am aflat multe lucruri de la tine iar asta nu poate decât să mă bucure.

    RăspundețiȘtergere
  5. Uite ca nu stiam mai nimic despre acest subiect. Chiar un articol din care am invatat!

    RăspundețiȘtergere
  6. Soțul meu este pasionat de astfel de lucruri, astfel că îi voi trimite articolul tău.

    RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu

Postări populare de pe acest blog

Despre testele de sarcină!

Depresia antenatală! ( În sarcină)

Părerea mea despre vloggerul, Alexandru Bălan!