Tradinții și superstiții de Anul Nou!

 Salut, dragi prieteni ! 

În primul rând vreau să vă urez un An Nou fericit ! Sperăm ca acest an să fie unul al vindecării, al regăsirii și  al normalității. Această pandemie ne-a arătat cât de multă fericire ne aducea o simplă plimbare în parc sau ieșit la un restaurant ! 

Sănătate,  fericire și împlinire!



Vă mulțumesc pentru toate aprecierile și nu uitați să vizionați și articolul în care promovez afaceri locale din zona mea  Kripton Club Pub & Grill! Vă mulțumesc !

Astăzi o să vă prezint Tradițiile , dar și ce superstiții avem noi în zona Olteniei în seara de Anul Nou.

Bani în buzunare !



În seara de Anul Nou, tata ne dădea la toți ai casei bani pentru ca anul care vine să ne găsească cu bani! Se spune că dacă ai bani în buzunar , tot anul care vine o să ai belșug și spor la bani!

Ocolul la casă cu banii în buzunar !



Mult timp am râs de tata care abia aștepta ora 12 să dea ocol la casă . Aduna toți banii de metal și înconjura casa de 3 și apoi de 12 ori . Țin să vă spun că mereu are spor la bani, cu toate că eu când îl vedeam râdeam cum ocolește casa. Eu cu mama ne uitam după artificii, tata râdea la rândul lui de noi, că el aduce spor în casă , pe când noi “beleam fasolea”! Foarte frumos....

Masa îmbelșugată!



Masa îmbelșugată este o altă superstiție pe care noi o urmam. Acum să nu credeți că puneam mâncare multă, era doar mâncarea din” codul belșugului” cum râdeam eu de părinții mei . Puneam pește, deoarece se spune că te strecori ca peștele printre probleme, sarmale , friptură, dar dor se porc și vită.  Se spune că dacă ai pe masa ta carne de pui,  râcăi ca puiul tot anul și nu te alegi cu nimic. 

Incantații ciudate !



Îmi povestea bunica despre vecina ei care avea așa o înclinație spre “vrăjitorie “ că dădea ocol la casă dezbrăcată și spunea :

- "Surbur la  mine de toate, la vecini nicidecum !"... etc...

Nu îmi mai amintesc ce spunea,  dar oricum nu făcea ceva curat...

Această noapte este și una prielnică pentru cele care practică magie neagră!

Puneau ceapa pentru a afla vremea !



În vremurile trecute nu existau televizoare și nici atâtea  stații meteo. În caz de furtună,  inundații sau cutremur suna sirena de la Căminul Cultural!



Oamenii au aflat o metodă inedită de a afla cum v-am fi vremea în lunile care urmează.  Acest ritual consta în desfacerea cepei în foi ,la număr de 12 ,iar în fiecare foaie de ceapă se scria numele lunilor anului. După ce scriau biletele și le puneau în foile respective  se lua câte o lingură de sare și se punea peste bilet . 

Se spune că în noaptea de Anul Nou se întâmplă anumite lucruri magice . 

Nu știu cum să vă spun, dar mereu așa  era. Erau foi de ceapă care lăsau o apă, dar și foi care nu lăsau nimic.  Se spune că dacă este apă în foaia de ceapă , acea lună o să fie ploioasă,  iar dacă  este uscată luna respectivă este secetoasă!

Nu se plecă de acasă!




Cum v-am spus și în articolul despre Ajunul Crăciunului,  în această zi se stă acasă pentru nu a duce belșugul dobândit în altă familie !

Sorcovitul!



Acesta era cel mai frumos moment, după Crăciun. Nu mergeam la foarte mulți cu sorcova , dar pe ai familiei și vecinii mereu îi sorcoveam . 

Copiii merg la casele oamenilor și spun poezia " Sorcova ", pentru a cinstii pe cei mai bătrâni spre o bătrânețe frumoasă, primind în schimb bani!

Plugușorul !




Tare dor îmi este de această tradiție care la mine cel puțin a fost uitată. 

În mintea mea a rămas imaginea aceea când cu mulți ani în urmă veneau cei mai frumoși băieți ai satului cu plugușorul.  Cântau așa de frumos,  păcat că noi uităm că avem tradiții foarte frumoase .

Veneau și se făceau că ără în curte , pentru ca recoltele să fie foarte bogate !

Mersul cu capra! 

Mersul cu capra este un ritual specific Anului Nou! Acum lucrurile s-au schimbat și se merge când se vrea. Scopul era pentru aducerea belșugului în ceea ce privește animalele , prin dansul caprei.

Se aprind   petarde și artificii!

Nu sunt adepta acestor materiale  pirotehnice  , dar în fiecare an autoritățile făceau acest foc de artificii pe care eu îl priveam cu foarte mare drag.

Acest obicei are rolul de a primi cu bucurie noul  an , sperând să fie unul la fel de bun ca cel care a trecut!


Pornitul mașinii și al altor mașinării!

O altă superstiție este aceea de a porni mașina sau alte mașinării la trecerea dintre ani , pentru a funcționa bine tot anul!

Exprimarea dorințelor la cumpăna dintre ani!



Noi la ora 12 , mulțumim pentru anul ce a trecut și ne exprimăm ce am vrea să realizăm în decursul noului an.  Este si un fel de retrospectivă a anului cu realizările și dificultățile parcurse , care îți dau speranță pentru noul an ! 

Acestea au fost superstițiile  și tradițiile din zona mea !

Sper că v-am fost pe plac cu acest articol și nu uitați să dați un like paginii de facebook a bunicii!

Eu am fost Cristina!

Pupici 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Despre testele de sarcină!

Depresia antenatală! ( În sarcină)

Părerea mea despre vloggerul, Alexandru Bălan!